Načini sušenja
Kosi se sušijo s kroženjem
zraka (atmosferski tlak) ali v vakuumu. Sušenje z vakuumom je
odlika sistemov ILSA. Tako sušenje omogoča skoraj takojšnjo
izparitev topila, ki je na površini očiščenih kosov, ne glede na
njihovo obliko, ki je lahko bolj ali manj kompleksna. Faza
sušenja je zato hitra in učinkovita.
ATMOSFERSKO
Sušenje kosov pri stroju, ki za
sušenje uporablja atmosferski tlak, poteka v zaprtem krogu. Zrak
se, preden vstopi v obdelovalno komoro, segreje, zato v komori
povzroči izhlapevanje topila s kosov. Zrak nato potuje prek
hladilnika (kjer se izhlapljeno topilo utekočini) nazaj v
grelnik, nato pa v komoro. Tako kondenzirano topilo se vrača
nazaj v rezervoarje prek separatorja vode. Med fazo sušenja se
koncentracija topila v komori neprestano zmanjšuje, kosi pa se
istočasno sušijo.
VAKUUMSKO
Sušenje kosov pri stroju, ki za sušenje uporablja vakuum, poteka
na principu fizikalne lastnosti tekočin, ki pri zmanjšanem tlaku
izhlapijo pri nižji temperaturi. S spremljanjem temperature
kosov med fazami pranja in razmaščevanja se doseže, da le-ti
vstopijo v fazo sušenja segreti. Ko se iz komore izčrpa zrak se
ustvari ustrezen vakuum, zaradi česar topilo izhlapi s površine
kosov. Topilo se kondenzira s pomočjo hladilnika in se vrne v
rezervoar prek separatorja vode.